Online Privacy

Door Derice op vrijdag 20 maart 2009 13:41 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 4.370

Het internet, handige tool voor vele doeileinden.

Ooit begonnen als een project om wetenschappers te laten communiceren rond de wereld, zonder dat ze postduiven hoefden te sturen. Goed initiatief. Maar zoals met zoveel goede dingen, wil iedereen dat. Dus krijgt ook iedereen dat. Eerst enkel voor de gene die teveel geld hebben en de blits willen maken, daarna ook voor de gewone proletarier.

Zo ook de jeugd, want het is tegenwoordig stoer om een zo lang mogelijke nickname op je MSN te hebben, of zoveel mogelijk vrienden te hebben op hyves.
Ook schijnt er de behoefte te zijn om zoveel mogelijk shit van jezelf op het internet te gooien. Van een leuk vakantie kiekje tot je meest ranzige spelletjes met je scharrel van die vakantie. Waarom? Beats me...

Maar omdat zoveel mensen dat er allemaal op gooien, lachen mensen zoals ik zich een deuk. Die lui zijn zich dus van geen kwaad bewust, tja totdat er weer een bericht op nu.nl te lezen is over dat pappie tijdens zijn surftocht over het internet naar dit soort filmpjes nu net toevallig dat ene filmpje ziet van zijn eigen dochter. Dan zijn natuurlijk de rapen gaar. De rest van de wereld lacht erom en klikt vrolijk verder naar het volgende stompzinnige bericht. Want dat is leuk.

Wat minder leuk is zijn de mensen die dit misbruiken. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je de stap gezet hebt, het aan hebt gedurft om je eigen website te beginnen, om daar zoveel mogelijk shit op te zetten (waar geen hond naar kijkt, tenzij het ranzig is), je eigen adres ook direct publiekelijk op het internet gooit? Nee he? Dat zeiden ze er niet bij!

Voorbeeld: altijd al willen weten wie er bij een website hoorde? (bij bedrijven heb je hier natuurlijk niks aan), open dan deze site: http://centralops.net/co/ ga naar domain dossier, vul de site naam in en klik op Go. Et voila! Daar staan de contact gegevens van de eigenaar, dus als je een keer niks te doen heb, bel die lui eens op van een site, vinden ze vast leuk!.
Uiteraard gaat dit niet op voor mijn eigen sites, dat heb ik laten afschermen. Ik ben namelijk niet zo dol op onverwacht bezoek.

Ook is bloggen een grote rage op het internet, het ene verhaal nog triester dan het andere. Maar ja, het internet is nog steeds voor een groot gedeelte anoniem (zeggen ze!, is niet zo, maar laten we dit de massa maar laten geloven, anders valt er niks meer te browsen) voorbeeld:

Marleentje schrijft een verhaaltje op haar blog, over wat ze die dag heeft meegemaakt.
Marleentje is verdrietig, want d'r poesje (marleentje is nog jong, die weet niet beter) had heel veel pijn. Poesje was buiten wezen spelen en was vergeten te wachten voor de slagboom toen de rode lichten nog niet gedoofd waren, en toen kwam daar de Intercity Haarlem-Maastricht voorbij en tja... trein vs. poesje dat geeft nogal een bende.
Uiteraard wordt dit diep trieste verhaal ondersteund door de meest ranzige foto's (anders leest niemand het) van de resten van het poesje die nog aan de slagboom kleefden. Hoe de trein eruit zag weten we niet, want die klootzak was gewoon doorgereden, schreef Marleentje.

Je kon bij de blog van Marleentje ook reacties achter laten...
Wat dus ook velen gedaan hebben, het arme teere kinderzieltje werd nog eens fijn uitgeknepen door de bezoekers van het internet, zo vond een bezoeker dat het poesje maar beter af was, want dat bij zo'n zeiktrut als Marleentje het beestje toch van ellende dood zou gaan.
Een ander versterkte dat door te zeggen dat het poesje haar zat was en zelf onder de slagboom was doorgekropen.
Ook waren er bezoekers die (met behulp van Photoshop) een foto van de locomotief hadden geschoten in Maastricht, de kop van de poes zat op de haak van de locomotief geprikt waar normaal een wagon aanvast gekoppeld werd, dus het poesje heeft nog wat van Nederland gezien! Toch leuk!

Vreemd genoeg heeft Marleentje daarna nooit meer een bericht gescherven in dat weblog. Nee, ze heeft nu een nieuw weblog, heet nu Angela en schrijft verhalen over wat ze van plan is om ooit met gemene mensen te gaan doen. Maar ja, als je dus even opzoekt via bovengenoemde site waar Angela woont (goh, hetzelfde adres als dat van Marleentje), en vervolgens ergens bij een instantie een anonieme tip dropt, zijn we ook weer van Angela af. Raar wijf!

Dus ik bedoel maar, pleur niet alles online, want ze weten je te vinden!

Volgende: Het laatste wisje... 12-'10 Het laatste wisje...

Reacties


Door Tweakers user P-Storm, vrijdag 20 maart 2009 13:53

Moet zeggen, helemaal gelijk. Mensen letten niet op hun gegevens, want alles wat je ergens invult kan weer ergens anders opduiken. Zelf hou ik ook een blog bij, maar zeker zaken zoals telefoonnummer en adres probeer ik niet op internet rond te laten zwerven.

Af en toe weer een google op mijn eigen (nick)name en dan proberen om al die gegevens die nog rond zweven eruit te halen. Enigste nadeel is dan weer google cache.

Door Tweakers user Eguna, vrijdag 20 maart 2009 13:55

Haha ik heb net mijn best moeten doen om mijn lach in te houden (@work) tijdens dat stukje over het commentaar van die aardige bezoekers. Geniaal =D

Overigens kan ik het met je eens zijn, er wordt helemaal nergens meer over na gedacht, pas als het te laat is

Door Tweakers user Adion, vrijdag 20 maart 2009 13:57

Zowel mijn webhost (die ook .net/.com adressen beheert) als de registrar van mijn .be adres hebben hun eigen info bij de whois informatie gezet.
Mijn gegevens zijn dus niet te vinden op die manier, en daar heb ik niets speciaals voor moeten doen.
Verder denk ik dat het grootste deel van de bloggers toch ook nog geen eigen domein heeft, maar via 1 of andere site blogged, waar je ook weer zelf bepaalt wat je van jezelf vrijgeeft of niet.

Als je er dus een klein beetje op let kan je toch wel zaken behoorlijk anoniem houden, al moet je je natuurlijk wel een beetje bewust zijn van het open karakter van het internet.

Reageren is niet meer mogelijk